Početna / Sport / Naši spomenici su im smiješni i po njima mokre

Naši spomenici su im smiješni i po njima mokre

piše: Slobodan Kadić KIJEV (UKRAJINA) – Ljutiti su Ukrajinci na engleske navijače koji, kako prenosi i ukrajinska televizija, nipošto ne poštuju ukrajinsku kulturu i spomenike.

Budući da je u Kijevu puno pubova koji toče dobro i jeftino pivo (za 14 kuna može se popiti tri politre), upravo navijači s otoka nakon njihanjem potpomognutog izlaska iz tih kafića (a i jer su toaleti stalno zauzeti) otrče do prvog spomenika i tamo mokre. Ukrajinci se tome čude i pitaju, gdje je ta poznata engleska kultura?
To nije u redu, kako bi se engleska policija odnosila prema Ukrajincima da dođu u London i tamo mokre npr. pored Big Bena. To bi bila sramota i odmah bi ih strpali u zatvor uz veliku kaznu. Neko poštovanje mora postojati, ipak se radi o našoj povijesti i kulturi – kaže Sergiy Molavchenko iz Kijeva naglasivši da se često oko spomenika osjeti smrad mokraće.
Ono što je još zanimljivije, policija tako neće kažnjavati navijače ukoliko naprave takav izuzetak, a da se slučajno radi o ukrajinskom državljaninu, prenose mediji, tada bi ga kaznili kaznom od stotinjak grivnji što je približno stotinjak kuna. Samo se postavlja pitanje kako će policajac znati da je osoba koja krši zakon Ukrajinac ili stranac pa se sugovornik ukrajinske novinarke dosjetio da navijači koji nisu vični engleskom jeziku nauče rečenicu „ Aj dont anderstend“ pa će se tako spasiti od kazne. Ukrajinci baš nisu vični engleskom jeziku, a posljedica je to, doznajemo u Kijevu,  izuzetno lošeg nastavničkog kadra koji predaje engleski jezik. Tako se engleski navijači rugaju spomenicima jer izgledaju prilično čudno i asociraju ih na svakakve stvari. Tako npr. smatraju da je posebno smiješan spomenik Jaroslava Mudrog koji prema njihovom shvaćanju, u ruci drži tortu umjesto crkve Sv. Sofije koju je osnovao. Zato često u središtu Kijeva zastanu i počnu se smijati. Naravno, ovo još više ljuti Ukrajince, ali im je s jedne strane drago što ti turisti ovdje ostavljaju  živi novac. U Ukrajini caruje keš, kreditne kartice su ipak rijetke, a često „ne rade pos aparati“.
Sličnih problema u Donjecku i Lavovu za sada nema jer se tamo, tvrde danski i njemački turisti, nalazi dovoljan broj toaleta u navijačkoj zoni. Preživjeli su domaćini poraz svoje momčadi protiv Francuza, bilo je veselo, slavilo se, mahalo se zastavama i šalovima.
A Lavov se baš priprema za sutrašnji (17.6.2012.) susret između Danske i Njemačke. Opet su Danci ti koji dominiraju, ali i Nijemci su se i ovoga puta izuzetno pripremili jer je nova lavovska zračna luka ugostila puno čarter letova iz njihove domovine.
Ma sve je to dobro, samo treba poručiti Englezima da se malo smire i obuzdaju strasti – zaključio je Sergiy, a za Hrvate rekao da kao Slaveni  sigurno i ipak imaju više osobne kulture. A o tome više govore vijesti iz Poljske!?

Info: Nasice.ORG

Nezavisni portal građana Našica Već 12. godina donosimo novosti iz grada i okolice

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*