Početna / Showbiz / Zanimljivosti / ‘Ljetna noć’ u Podgorač dovela i ministra Vrdoljaka
Felga

‘Ljetna noć’ u Podgorač dovela i ministra Vrdoljaka

Što se u Podgoraču dobro jelo! Tražila se porcija čobanca više jer je bio za prste polizati
tekst i foto: Slobodan Kadić

PODGORAČ – Taj miris finog čobanca nijednog gurmana ne ostavlja ravnodušnim, a igre poput nošenja praznih pivskih gajbi Osječke pivovare, skakanja u vreći za najmlađe i povlačenje konopa obilježili su prvu ovogodišnju,  a prema godinama sedmu Podgoračku ljetnu noć. Stigli su na natjecanje i zabavu gosti iz okolnih mjesta, ali i iz Našica, Klokočevaca, Poganovaca, Potnjana, Martina pa čak i iz Osijeka. Manifestaciju je organizirao NK Sloga Podgorač uz pokroviteljstvo Općine Podgorač, a već ove nedjelje održat će se i druga ovogodišnja ljetna noć na kojoj će se natjecati u kuhanju pilećeg paprikaša. Presretan je bio Goran Đanić,načelnik općine jer je kao i svake godine sve proteklo u najboljem redu, a i izabran je najukusniji čobanac prema prosudbi uvijek strogog žirija kuhara i novinara.
Općina je u potpunosti financirala Ljetne noći, a to znači da svoj obol u manifestaciji imaju HKD Podgoračani i NK Sloga. To se posebno odnosi na troškove muzike, osiguranja, prijavu ZAMP-u i policiji, troškove majica, kapa, mesa i naknada članovima žirija. Za obje noći troškovi će biti 25.000 kuna, a sveukupno očekujemo više od tri tisuće gostiju. Nema nikakve raskoši i pazi se na svaku kunu. Darđani su prve  večeri pobijedili u potezanju konopa, ali oni su ipak aktualni hrvatski prvaci – ističe Goran Đanić, načelnik Općine Podgorač naglasivši da Ljetne noći postaju novi kirvaj. A ovogišnju je manifestaciju uveličao i Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja koji je dodijeljivao nagrade.
Čobanac iz velikog kotla tradicionalno se dijelio besplatno, a za njegovu kvalitetu bila je zadužena Zora Moguš iz Stipanovaca. Koliko je dobar bio, govori podatak da je prste „polizalo“ više od osamsto gostiju.
Skuhala sam čobanac u kazanu od 70 litara i mislim da je baš pikantan jer malo ljući mora biti, a u njega sam stavila govedinu, ovčetinu i svinjetinu – kaže kuharica Zora.
U natjecanju za najbolji čobanac natjecalo se 16 ekipa, a pobijedili su Anica Visković i Silijva Strakoš iz Podgorača, drugoplasirani su bili Mario i Alen Ladnjak iz Našica, a treći Anica Vojnović i Zvonko Flajšer iz Stipanovaca. U strogom ocjenjivačkom žiriju bili su kuhari Drago Valek, Ivana Moguš, Silvio Varga i već tradicionalno novinar nasice.org-a i Glasa Slavonije Slobodan Kadić.
Roland Vojinović iz Klokočevaca je na ljetnu noć došao prvi put, a njegov su tim činili supruga i kćerka.
Sviđa mi se što je odlična organizacija i što nema nikakve kotizacije i općina je financirala meso, vodu i drva. Ponio sam samo svoje začine. Kušam blaži čobanac zbog djece koja baš ne voli ljuto  – rekao je Vojinović.
U disciplini skakanja u vreći prvoplasirani je Josip Humplik, drugi Leon Puhanić, a treći Luka Zidar. Nošenje praznih pivskih gajbi najbolje je išlo Franji SIliju, zatim Stjepanu Kosu i Ivici Hamuljaku. Ekipa Darda 1 očekivano je pobijedila u natjecanju  potezanja konopa, slijedi Slavonac 1, Darda 2, Žgoljavci, Slavonac 2 i Napredak. U nedjelju je iduća ljetna noć u kojoj će se kuhati pileći paprikaš, plesat će se s balonima, ručno će se runiti kukuruz , a djeca će nositi jaje u žlici. Ukoliko znate kuhati pileći paprikaš prijavite se u Općinu Podgorač i u nedjelju pokažite što znate. Bit će to još jedna noć za pamćenje, noć koja će uz pjesmu i ples potrajati do sitnih sati.

Info: Nasice.ORG

Nezavisni portal građana Našica Već 12. godina donosimo novosti iz grada i okolice

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*