Početna / Showbiz / Zanimljivosti / 50 godina braka Zlate i Ivana Kovačevića
Felga

50 godina braka Zlate i Ivana Kovačevića

Bilo je i plača i pjesme, ali sada nam je u mirovini najljepše!

ZOLJAN – Pedeset godina u bračnoj luci danas je za mnoge nedosanjani san, ali Zlati i Ivanu Kovačeviću lijepa prigoda da u krugu svoje obitelji proslave zlatni pir. Nekada je bilo drukčije, prisjeća se sedamdesetogodišnja Zlata koja se s Ivanom davno upoznala na zabavi u Zoljanu.
Bila je ciča zima, upoznali smo se za Sv. Katu (25.11.) na zabavi jer je on u Zoljan dolazio ujaku iz rodne Koške. Početkom prosinca smo se zaručili, a uzeli 6. siječnja 1962. Bila je to ljubav na prvi pogled, bio je jednostavan dečko, nismo baš znali za neku ljubav, ali odgovorali smo jedno drugom. Upoznali smo se na zabavi, ali je on jako loše plesao. Ljutila sam se na njega jer mi nije nikada kupovao pokloni ni cvijeće, ali je govorio da si uvijek mogu kupiti što želim – kaže Zlata koja je nedugo zatim s mužem otišla živjeti i raditi kao spremačica u Francusku. U Hrvatsku su se za stalno vratili prije osam godina i sada uživaju u mirovini, čitanju i radu u vrtu. Djeca Frederik, Zvonko i Jasna ne žive u Hrvatskoj, ali često ih posjećuju i o njima brinu.
Recept za pedeset godina braka teško bih mogao napisati, ali najbitnije je poštovanje jer bez toga nema ništa. Važno je i oprostiti kada dođe do nekih trzavica i uvijek se netko mora maknuti da bude mir. Uglavnom sam ja bio taj koji se maknuo  da ne bi bilo vatre. Bili smo u tuđem svijetu i jedva smo čekali dolazak u Hrvatsku. Bilo nam je teško, ali sve smo izdržali. A cvijeće nisam kupovao jer mi to nije bio gušt, tako sam odgojen, ali smo zato pokatkad putovali – kaže Ivan  koji je u Francuskoj radio kao autolimar u Fordu naglasivši da u svom životu imaju dugu tradiciju kumstva, sada već iz pete generacije. Imao je teško djetinjstvo jer je odrastao bez roditelja, a majka mu je umrla kad je imao devet godina pa ga je odgojila i školovala baka.
Djeca su svojim roditeljima organizirali veliko slavlje u restoranu Ribnjak, čestitke su se „vrtjele“ na radiju, a ispečena je i posebna torta za svećare iz Zoljana. A kada smo pitali vesele i gostoprimljive Kovačeviće kada se opet vidimo, nasmijali su se i rekli – za valjda za dijamantni pir, naravno!
tekst & foto: Slobodan Kadić

Info: Robert Rigo

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*