Početna / Regija / Vijesti iz EU / Martina Petrović – najbolja mlada poljoprivrednica u RH
Felga

Martina Petrović – najbolja mlada poljoprivrednica u RH

Dubravka Šuica, zastupnica u EU parlamentu i  ambasadorica mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj, jučer je održala konferenciju za medije na kojoj je objavila rezultate natječaja ‘Postanite najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj+. Konferencija je održana na Agronomskom fakultetu u Zagrebu te je tom prilikom ujedno i predstavljena  pobjednica natječaja. Nakon pregledanih više od 200 prijava, 41 prijava je ušla u uži izbor, a stručno povjerenstvo u sastavu doc.dr.sc. Mario Njavro, doc.dr.sc. Snježana Tolić , prof. dr.sc. Ivo Grgić, Jan Marinac, predsjednik Udruge mladih poljoprivrednika Hrvatske i Dubravka Šuica, ambasadorica mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj, jednoglasno su odlučili da je Martina Petrović, koja se bavi uzgojem crne slavonske svinje – fajferice iz Vukojevaca, najbolja mlada poljoprivrednica u Hrvatskoj.

„Hrvatskoj je iz omotnice EU predviđeno 3 milijarde eura, a subvencijama moramo ubrzati proces prijenosa vlasništva poljoprivrednih gospodarstava na mlade danas, jer u suprotnom poljoprivreda u Hrvatskoj sutra neće postojati. Martina je primjer koji trebaju slijediti i ostali mladi, jer poljoprivreda je danas, kada je otvoreno tržište, unosan biznis u EU,“ naglasila je Dubravka Šuica.

Martina će se natjecati i za naslov najbolje mlade poljoprivrednice EU u konkurenciji još 18 predstavnika zemalja članica Europske unije, dok će još  9 poljoprivrednika iz Hrvatske, koji su sudjelovali na natječaju Dubravke Šuice, biti nagrađeni putovanjem na 2. europski kongres mladih poljoprivrednika koji će biti održan u Europskom parlamentu u Bruxellesu 29. siječnja 2014. Na kongresu će sudjelovati više od 350 mladih poljoprivrednika iz EU-a kao i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Dacian Cioloș te predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul.

“Zahvaljujem se stručnom žiriju i gospođi Dubravki Šuici koja se zapravo zauzela za nas mlade te organizirala i provela ovaj natječaj. Zahvaljujem se i stručnom žiriju što mi je u jednu ruku dao i veliku odgovornost, jer predstavljam sve mlade poljoprivrednike RH i to ni više ni manje nego u EU parlamentu, zahvaljujem i profesorici Tolić koja nas mlade okuplja i motivira kako bismo što bolje razvili svoj kraj, a ne napuštali svoju zemlju i kraj gdje smo rođeni,” poručila je Martina Petrović, najbolja mlada poljoprivrednica Hrvatske.

Nagrade

Nagrada od 10.000 eura predviđena je za najboljeg mladog poljoprivrednika EU, a iznos od 7.500 eura je predviđen za najodrživiji projekt kao i za najinovativnijeg mladog poljoprivrednika iz EU.

Info: Robert Rigo

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*