Početna / Regija / Hrvatska / Vlakovi prema Zagrebu i dalje će kasniti, ali ne naplaćuje se dodaci i rezervacija

Vlakovi prema Zagrebu i dalje će kasniti, ali ne naplaćuje se dodaci i rezervacija

NAŠICE – U subotu 15. ožujka 2014. u 0.05 sati započela je nova faza radova na pruzi Borongaj – Dugo Selo, i to na dionici Zagreb Borongaj – Zagreb Glavni kolodvor. Tijekom radova promet će teći samo jednim kolosijekom te će na snazi biti nova posebna regulacija prometa. Tako će vlakovi u Zagreb i dalje zbog radova kasniti i do tridesetak minuta, a na blagajnama željezničkih kolodvora ne naplaćuje se rezervacija i dodatak za rang vlaka (brzi,IC) ukoliko se kupuje karta prema Zagrebu, Vinkovcima, Osijeku…

Prema toj regulaciji prometa, gradsko-prigradski vlakovi neće voziti između zagrebačkog Glavnog kolodvora i kolodvora Sesvete. Umjesto njih na relaciji Sesvete – tramvajsko okretište Borongaj i obratno vozit će posebna ZET-ova autobusna linija 610. Od okretišta Borongaj putnici će moći nastaviti putovanje redovitim tramvajskim linijama 1, 9 i 17. Dok traje ovakva regulacija prometa željezničke prijevozne karte vrijedit će na posebnoj autobusnoj liniji i na redovitim tramvajskim linijama koje kreću s okretišta Borongaj, i to do Trga bana Jelačića odnosno Zagreb Glavnog kolodvora.

Autobusi na relaciji Sesvete – tramvajsko okretište Borongaj radnim danima vozit će svakih 10 minuta u tzv. špicama (od 6.00 do 9.00 sati i od 15.00 do 18.00 sati) i svakih 20 minuta izvan prometnih špica.Subotom i nedjeljom vozit će svakih 20 minuta od 6.00 do 9.00 sati i od 15.00 do 18.00 sati te svakih 40 minuta u ostatku dana. Autobusi će se zaustavljati na autobusnim stajalištima u Branimirovoj ulici pored željezničkih stajališta Čulinec i Trnava.

Brzi i putnički vlakovi iz smjera Varaždina, Koprivnice, Osijeka, Novske i Vinkovaca te obratno vozit ćena čitavoj relaciji do zagrebačkoga Glavnog kolodvora. Iznimka su vlakovi 746 (Vinkovci – Zagreb), 741 (Zagreb – Vinkovci) i 783 (Zagreb – Osijek) koji će voziti pomoćnim prijevoznim putempreko Zagreb Ranžirnog kolodvora. To znači da će pomoćnim prijevoznim putem Sesvete – Zagreb Ranžirni kolodvor – Zagreb Glavni kolodvor voziti vlak br. 746 (Vinkovci – Zagreb GK), a pomoćnim prijevoznim putem Zagreb GK – Zagreb Ranžirni kolodvor – Sesvete vlakovi br. 741(Zagreb GK – Vinkovci) i vlak br. 783 (Zagreb GK – Osijek) – objavljeno je na web stranici HŽ-a.

Brzi i putnički vlakovi zaustavljat će se u kolodvoru Sesvete te u stajalištima Čulinec, Trnava i Maksimir. Napominjemo da će promet teći otežano te da su moguća odstupanja od voznog reda. Također molimo putnike da obrate pozornost na to da će se u kolodvoru Koprivnica vlak br. 580 (Osijek – Zagreb) spajati s vlakom br. 2204 (Koprivnica – Zagreb) te će voziti kao vlak 2204. Također, na relaciji Zagreb GK – Dugo Selo vlak br. 211 (Villach – Vinkovci) vozit će u sastavu vlaka br. 2021(Zagreb – Dugo Selo)  – zaključili su u HŽ-u.

Dionica Borongaj – Dugo Selo duga je 16 km, na njoj se križaju glavni međunarodni i unutarnji prometni koridori i njome teče intenzivan prigradski željeznički prijevoz (na dionici pruge Zaprešić – Zagreb Glavni kolodvor – Dugo Selo). Zbog toga će radovi uvelike utjecati na protok željezničkog prometa u cijelome zagrebačkom čvorištu te na kvalitetu usluge u putničkome prijevozu. Vrijednost tih opsežnih radova iznosi 230 milijuna kuna, a trebali bi biti završeni u ljeto 2014. godine. Nakon remonta maksimalna brzina vlakova na toj dionici iznosit će 140 km/h. Radovi će se izvoditi u nekoliko faza i za svaku je utvrđena posebna organizacija prijevoza putnika. U svakoj od faza bit će zatvoren po jedan kolosijek na toj dvokolosiječnoj pruzi, zbog čega će biti ograničen protok vlakova i promet će teći otežano, s određenim kašnjenjima. Više informacija o posebnoj regulaciji prometa putnici će moći dobiti na broj telefona 060 333 444 (cijena poziva s fiksne linije je 1,39 kn/min+PDV, a s mobilne 2,37 kn/min+PDV, HT d.d.), 01 3782 583 i na kolodvorima.
tekst i foto: Slobodan Kadić

Info: Robert Rigo

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*