Početna / Regija / Hrvatska / Uhićen Ante Gotovina!
Felga

Uhićen Ante Gotovina!

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte objavila je u danas u Beogradu da je hrvatski general Ante Gotovina uhićen dan ranije na Kanarskim otocima i sada se radi na proceduri njegova izručenja Haagu, kazala je u telefonskom razgovoru iz Beograda njezina glasnogovornica Florence Hartmann.

Glavna haška tužiteljica, koja danas boravi u Beogradu, se tim povodom čula s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, kazala je Hartmann te dodala da se tužiteljica zahvalila hrvatskoj strani na suradnji.

Sada se radi na proceduri izručenja generala Gotovine Haagu, objasnila je Hartmann.

General Gotovina optužen je 2001. godine za zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja, i od tada je bio u bijegu.

Uhićenje generala Ante Gotovine odmah je postala glavna vijest u svjetskim medijima, samo nekoliko trenutaka nakon što ju je priopćila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte tijekom posjeta Beogradu.

Vodeće svjetske televizijske kuće, BBC i CNN, vijest su prenijele kao hitnu informaciju, a od svjetskih agencija informaciju je prvi prenio France Presse.

“Imam vrlo dobre vijesti. Ante Gotovina je tijekom prošle noći uhićen u Španjolskoj”, kazala je Del Ponte u Beogradu, kako ju prenosi AFP, dodajući da je Gotovina trenutačno u pritvoru i da se priprema njegovo izručenje Haagu.

“Od rujna radimo na tome da ga nađemo. I konačno smo uspjeli u tome. Gotovina se sada nalazi u pritvoru i bit će prebačen u Den Haag”, dodala je haška tužiteljica.

Njemačka novinska agencija dpa također je objavila hitnu vijest o Gotovininu uhićenju, ističući da je “uhićen najtraženiji hrvatski optuženik za ratne zločine”.

Glasnogovornica glavne haške tužiteljice, Florence Hartmann, rekla je za Hinu da je hrvatski general Ante Gotovina uhićen u srijedu na Kanarskim otocima.

Agencije u prvim izvješćima također podsjećaju da je Gotovina bio glavna zapreka za početak pregovora Hrvatske i EU.

Haški sud (ICTY) očekuje da će general Ante Gotovina “relativno brzo” biti prebačen u Haag, izjavio je danas glasnogovornik suda Jima Landale.

“Uvjeren sam da će to biti obavljeno relativno brzo”, rekao je Landale na upit o tome kada bi uhićeni general iz Španjolske mogao biti prebačen u Haag.

Na upit da li bi se to moglo dogoditi već tijekom današnjeg dana ili sutra, glasnogovornik je kazao kako još ne raspolaže takvim pojedinostima.

Info: Nasice.ORG

Nezavisni portal građana Našica Već 12. godina donosimo novosti iz grada i okolice

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*