Početna / Regija / Hrvatska / Trebate li ‘poreznicima’ pokazati račun?
Felga

Trebate li ‘poreznicima’ pokazati račun?

Ovih je dana u medijima aktualna priča o provedbi propisa Porezne uprave o obveznom izdavanju i čuvanju računa.

Porezni inspektori stoje ispred prodavaonica i kontroliraju izdavanje, ali i čuvanje računa. Tako je kruh od četiri kune jednu Osječanku na kraju stajao 54 kune.
Bila sam u šoku kad mi je prišao inspektor i upitao me za račun. Nisam ga uzela jer to ne običavam i tako je bilo i taj put. Uzalud sam objašnjavala inspektoru da kruh nisam ukrala, već da sam ga kupila. Bio je nemilosrdan“, ispričala je Osječanka, dodavši da se, osim što je ostala bez znatnog iznosa za samo kilogram kruha, osjećala neugodno među brojnim kupcima, koji su, kako kaže, odmah požurili po svoje račune kako bi izbjegli plaćanje kazne.

Evo što kažu zakoni:
Zakon o porezu na dodanu vrijednost u članku 15., stavak 10 propisuje: Kupci su obvezni uzeti račun, isječak vrpce ili potvrdnicu iz naplatnog uređaja i imati ih pri izlasku iz radnje ili drugog poslovnog prostora te ih pokazati na zahtjev ovlaštene osobe. U Članku 30. piše:
Kupcu odnosno korisniku usluga izreći će se kazna za prekršaj na licu mjesta u iznosu 50,00 kuna ako osobi ovlaštenoj za nadzor odbije pokazati račun, isječak vrpce ili potvrdnicu iz naplatnog uređaja koju mu je izdao prodavatelj (članak 15. stavak 10.).

Dakle, kupci su dužni čuvati račun i na zahtjev ovlaštene osobe ga pokazati. No, što ako odbijete? Smijete li to učiniti? Naime, po raznim forumima i na Facebooku se mogu pročitati komentari kako vam porezni službenik ne smije tražiti osobnu iskaznicu ili druge osobne podatke jer za to nije ovlašten. Evo što zakon kaže o tome:

Zakon o osobnoj iskaznici u Članku 15. propisuje:
Osoba je dužna imati kod sebe osobnu iskaznicu i dati je na uvid zakonom ovlaštenim osobama.

U ovom slučaju, zakonom ovlaštena osoba je policijski službenik. Dakle, ukoliko odbijete poreznom djelatniku dati osobne podatke, on može pozvati djelatnike policije kako bi oni utvrdili vaš identitet. No, Zakon ne propisuje da vas smije i zadržati, a svaki takav pokušaj mogao bi biti okarakteriziran kao nezakonito zadržavanje. Zadržati vas smije samo policija.

No, u nekim situacijama, uz porezne službenike, na terenu su i policajci. Dakle, tada ste dužni osobne podatke dati policiji. No, sada se možete pozvati na Zakon o zaštiti osobnih podataka. Naime, u Članku 11. toga zakona piše:
Voditelj zbirke osobnih podataka ovlašten je osobne podatke dati na korištenje drugim korisnicima na temelju pisanog zahtjeva korisnika ako je to potrebno radi obavljanja poslova u okviru zakonom utvrđene djelatnosti korisnika.

Policija je dakle obvezna Poreznoj upravi i poreznom djelatniku dati vaše osobne podatke ali samo temeljem pisanog zahtjeva. Porezni službenik ne može dobiti vaše podatke na licu mjesta, ali nije točna tvrdnja da ih uopće ne može dobiti.

Prema tome, račun ste dužni uzeti, čuvati i pokazati ga “poreznicima”. No, ukoliko se želite “pretjerivati”, možete no ne zaboravite da “sistem” uvijek pobjeđuje. Ukoliko se “zainate”, vaše će podatke svakako dobiti. A u tom slučaju mogli biste se suočiti s novčanim izdatkom puno većim od 50 kuna.

Info: Nasice.ORG

Nezavisni portal građana Našica Već 12. godina donosimo novosti iz grada i okolice

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*