Početna / Regija / Hrvatska / Nova koalicija ili samo suradnja?

Nova koalicija ili samo suradnja?

Nakon zadnje sjednice Općinskog vijeća Općine Đurđenovac, možemo reći da u ovoj općini vlada nova koalicija. Naime, na početku sjednice, u ime Kluba vijećnika SDP-a i HSU-a, vijećnik Antun Trošelj (HSU) pročitao je očitovanje Kluba u kojem su izvijestili Vijeće o napuštanju većine kao i o prestanku rada u svim povjerenstvima u koja su bili izabrani, kao i da uskraćuju podršku predsjednici Vijeća Ani Magaš. U ime Kluba vijećnika HDZ-a, HSP-a Ante Starčević i Slavonske ravnice, Ivan Cinkuš (HSP AS) dao je prijedlog za smjenu potpredsjednika Vijeća Mirka Pritišanca zbog, kako su naveli u obrazloženju, potpune nesuradnje s vlasti, samostalnog istupanja i neprimjerenog odnosa prema djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela Općine Đurđenovac.

Smijenjeni potpredsjednik Vijeća Mirko Pritišanac (HSP)

Smijenjeni potpredsjednik Vijeća Mirko Pritišanac (HSP)

Predsjednica Vijeća Ana Magaš (HDSSB) sukladno ovim očitovanjima i prijedlozima, predložila je stoga novi dnevni red od 10 točaka među kojima su bila razrješenja i imenovanja članova svih povjerenstava kao i razrješenje i izbor novog potpredsjednika Općinskog vijeća. Nakon glasovanja, većinom glasova, izabrani su novi članovi povjerenstava, a za novog potpredsjednika općinskog vijeća Općine Đurđenovac izabran je Tomislav Abičić (HDZ). Iako je došlo do političkog preslagivanja u općini Đurđenovac, i HDSSB i HDZ kažu kako nije riječ o koaliciji već suradnji na dobrobit Općine kako bi se izbjegla kriza vlasti ili novi izbori za koje u općinskoj blagajni nema novaca.

Novoizabrani potpredsjednik Vijeća Tomislav Abičić (HDZ)

Novoizabrani potpredsjednik Vijeća Tomislav Abičić (HDZ)

Od ostalih točaka sjednice Općinskog vijeća Općine Đurđenovac, vijećnici su prihvatili izvješće Policijske postaje Našice o stanju sigurnosti na području općine Đurđenovac za listopad, studeni i prosinac, ako i za cijelu prošlu godinu. Nakon rasprave i brojnih pitanja sada oporbenih vijećnika SDP-a i HSU-a, prihvaćen je Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za ovu godinu te Odluke o davanju suglasnosti za produženje roka korištenja kratkoročnog kredita Komunalnom poduzeću Rad. Najviše primjedbi i pitanja o ovoj točki imao je vijećnik Dalibor Štaba (SDP) koji je od direktora Rada Olivera Abičića zatražio na uvid stari ugovor o kreditnom zaduženju.

Rasprava je vođena i oko raspodjele sredstava proračuna Općine za 2013. godinu jer, kako je rekao vijećnik Antun Trošelj (HSU), ovo izgleda kao novi rebalans Proračuna, a vijećnik Dalibor Štaba zatražio je da se svim vijećnicima na uvid da podatak za što je u dvadesetak dana potrošeno 117.000 kuna. Vijećnik Zvonko Kajić (SDP) tražio je da se ubuduće u zapisniku vodi poimence tko je kako glasovao. Iako je upozoren da to ne bi bilo u skladu s Poslovnikom, inzistirao je na stavljanju ove točke na dnevni red, no prijedlog nije prošao.
tekst i foto: Robert Rigo

Info: Robert Rigo

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*