Početna / Novosti / Obrazovanje / Jelisavac na Županijskoj smotri pjevačkih zborova u Belišću
Felga

Jelisavac na Županijskoj smotri pjevačkih zborova u Belišću

Pjevački zbor OŠ Ivana Brnjika Slovaka te Mala sviračka skupina SKUD-a Ivana Brnjika Slovaka sudjelovali su na 8. Smotri pjevačkih zborova

osnovnih i srednjih škola Osječko-baranjske županije. Bilo je to već treće gostovanje OŠ iz Jelisavca na ovoj Smotri. Prvi puta u Belišću su se predstavili prije 3 godine, kada su izveli dvije slovačke pjesme (Jedna ruža, dve ruže te Na tu svätú Katarínu), a tim su nastupom osigurali odlazak i nastup na Glazbenim svečanostima u Varaždinu (Hrvatsko narodno kazalište), koje se tradicionalno organiziraju svake godine. Prošle godine, po drugi puta su se uspješno predstavili pjesmama Do rána je malá chvíľa i Dedinka v udoli.
Županijska smotra pjevačkih zborova u Belišću sastoji se od dva dijela, revijalnog i natjecateljskog. Pjevački zborovi iz natjecateljskog dijela konkuriraju za odlazak na gore spomenute Glazbene svečanosti u Varaždin, a o tome odlučuje stručno povjerenstvo.

Ove je godine Pjevački zbor OŠ Ivana Brnjika Slovaka u pratnji Male sviračke skupine SKUD-a I.B.Slovaka sudjelovao u revijalnom dijelu programa, a predstavili su se pjesmama Jake šumne v Jelisavci dzivečki i Šari huši šari. Voditeljica Pjevačkog zbora je učiteljica glazbene kulture Mirjana Kučić, a voditelj Male sviračke skupine učitelj Samir Slivka. Ostali sudionici revijalnog dijela bili su pjevački zborovi OŠ Dore Pejačević Našice, OŠ Jagode Truhelke Osijek te OŠ Šećerana Beli Manastir.

U natjecateljskom dijelu, u različitim dobnim kategorijama sudjelovalo je 6 zborova: Mali pjevački zbor OŠ Franje Krežme, Združeni zbor OŠ Ivana Kukuljevaića Belišće i Valpovački vrapčići, Pjevački zbor OŠ Ivana Gorana Kovačića Đakovo, Pjevački zbor OGŠ Beli Manastir, Pjevački zbor Gimnazije A.G. Matoša Đakovo i Pjevački zbor Srednje škole Valpovo. Nastupe pjevačkih zborova pratilo je stručno povjerenstvo – izv.prof. Jasenka Ostojić Radiković s Muzičke akademije, mr.sc. Vesna Svalina s Učiteljskog fakulteta i Dragutin Stivaničević iz OŠ D. Cesarića Osijek.

Treba istaknuti da je publika odlično prihvatila naš nastup, jer se po svemu razlikovao od nastupa ostalih zborova. Slovačke pjesme i narodne nošnje bile su pravo osvježenje, što je i dodatno obogatilo cijeli program ove Smotre, a nama donijelo novi poziv za sudjelovanje na smotri u Belišću i dogodine.
Moram izraziti i osobno zadovoljstvo što smo u Belišću na pravi način, po treći puta predstavili slovačku nacionalnu manjinu, a još me više veseli činjenica da smo to učinili sa ukupno 36 učenika. Ovakva zainteresiranost učenika (pa čak i onih, koji nisu članovi SKUD-a I.B.Slovaka) za slovačku kulturu, garancija je svjetle budućnosti slovačke nacionalne manjine u Jelisavcu.
Samir Slivka

Info: Nasice.ORG

Nezavisni portal građana Našica Već 12. godina donosimo novosti iz grada i okolice

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*