Početna / Novosti / Grad / Sanacija odlagališta čeka regionalno rješenje

Sanacija odlagališta čeka regionalno rješenje

Odlagališta otpada veliki su komunalni problemi ne samo Grada Našica, nego i svih ostalih jedinica lokalne samouprave, a rješavaju se na različite načine ovisno o situaciji u prostoru i vremenu.

Grad Našice ima prilično adekvatno mjesto, prostorno gledano, gdje se odlaže otpad i stanovnici grada nemaju previše problema što se tiče samog mjesta gdje se odlaže otpad osim stanovnika koji žive relativno blizu samog odlagališta, Makloševca i Ceremošnjaka – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar. Ti problemi očituju se u povremenom neugodnom mirisu ili dimu ukoliko dođe do samozapaljenja na odlagalištu. S obzirom na to da problema ima, prije pet godina krenulo se u projekt sanacije odlagališta. Pripremljena je projektna dokumentacija u čemu je sudjelovao i Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša s 45% svojih sredstava. Gradonačelnik Žagar kaže da je projekt sanacije bio vezan uz projekt izgradnje regionalnog odlagališta koje je trebalo biti izgrađeno u sklopu dogovora Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije. Tu je došlo do jedne apsurdne situacije jer to regionalno odlagalište nije zaživjelo kako je trebalo, a sanacija našeg odlagališta Pepelane ovisi o dovršetku upravo tog projekta. Sve ono što mi činimo s našim odlagalištem vezano je uz izgradnju regionalnog odlagališta u Antunovcu – rekao je gradonačelnik Žagar. Ima i nekih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, dio zemljišta je državno, no izdana je lokacijska dozvola i ide se prema glavnom projketu i građevinskoj dozvoli. Na žalost, rastu i troškovi. S početnih 7, sada je to već naraslo na preko 20 milijuna kuna jer su u ovih pet godina promijenjeni uvjeti, zkoni i pravilnici i to sve utječe na projekt sanacije našeg odlagališta “Pepelane” – zaključio je Žagar.

Država je postavila rokove do kada odlagališta u Hrvatskoj moraju biti sanirana, no ti rokovi su neostvarivi. Naime, preporuka je da posao bude dovršen do kraja ove, a krajnji rok je kraj 2011. godine što će biti teško ostvarivo jer još nije definiran način regionalnog zbrinjavanja otpada. Sve da smo i uspjeli riješiti sve probleme i zatvoriti naše odlagalište ne bismo imali kuda voziti naš otpad – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar.

Info: Nasice.ORG

Nezavisni portal građana Našica Već 12. godina donosimo novosti iz grada i okolice

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*