Početna / Novosti / Grad / Počast žrtvama komunizma na Crnom potoku
Felga

Počast žrtvama komunizma na Crnom potoku

U sklopu programa obilježavanja Dana grada Našica i Dana državnosti Republike Hrvatske, danas je upriličeno polaganje vijenca, paljenje svijeća i sv. misa

za stradale na Crnom potoku. Prigodne riječi hodočasnicima su uputili gradonačelnik Krešimir Žagar, predsjednik Udruge “Hrvatski domobran” Hrvatske Nikola Matičić i predsjednik Udruge “Hrvatski domobran” Ogranak Našice Željko Tomić. Mjesec lipanj najdraži je nama Našičanima jer slavimo svog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog, no mjesec lipanj upisan je krvavim slovima u povijest našičkog kraja rekao je u svom govoru gradonačelnik Krešimir Žagar. Nikola Matičić u svom je obraćanju zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji obilježavanja ali i svima koji su i ove godine došli na Crni potok. Dok god mi budemo dolazili na Crni potok, živjet će i pobijeni hrvatski mučenici – rekao je Nikola Matičić. Iskoristio je ovu prigodu te je uručio odlikovanja Udruge Hrvatski domobran. Medalju “Hrvatski domoljub” uručio je županu Osječko-baranjske županije Vladimiru Šišljagiću i predsjedniku našičkog ogranka Hrvatskog domobrana Željku Tomiću, a odlikovanje “Spomen na Bleiburg” uručio je našičkom gradonačelniku Krešimiru Žagaru. Željko Tomić je u svom govoru podsjetio na stradanja na Crnom potoku, pročitao imena žrtava za koje se zna da su tamo ubijeni, te još jednom pozvao na obećanu istragu zločina počinjenih nakon II svjetskog rata na svim stratištima, pa tako i na ovom.
U nastavku komemoracije, sv. misu u koncelebraciji svećenika našičkog kraja, služio je fra Tomislav Božićek. Odavanju počasti stradalnicima su bili nazočni i brojni Našičani te predstavnici udruga “Hrvatski domobran” iz raznih krajeva Hrvatske. Kako bi odali počast stradalima, Našički planinari – članovi PD Krndija Našice, sekcije sv. Bernarda, do spomen područja Crni potok su hodali i pritom izmolili sve postaje križnog puta, a s njima je hodao i župnik fra Dragutin Bedeničić. Misno slavlje, pjesmom je uveličao crkveni zbor “Snaga duha” pod vodstvom Luke Ostovića. U organizaciji komemoracije na Crnom potoku sudjelovali su djelatnici Našičkog vodovoda, a za tehničku podršku i ove je godine bio zadužen Radio Našice.

tekst i foto: Robert Rigo, Radio Našice

Info: Robert Rigo

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*