Početna / Novosti / Crna kronika / Ujedinjeni u humanosti
Felga

Ujedinjeni u humanosti

Istok Hrvatske pogođen je najtežim i najvećim poplavama dosad zabilježenima. U Rajevu Selu u Vukovarsko-srijemskoj županiji pronađeno je tijelo muškarca, a dvije se osobe smatraju nestalima – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Muškarac je stradao jučer kad je probijen nasip u Rajevu Selu.

Najteža situacija u županjskoj Posavini i dalje je na području općina Drenovci i Gunja i tamošnjim selima – Račinovcima, Rajevu Selu i Gunji iz kojih je u posljednjih 24 sata evakuirano više od 2000 žena djece i starijih osoba. Njih još tridesetak trebalo bi biti evakuirano do kraja dana. U Gunji je stanje kaotično, voda i dalje nadire. U Rajevu Selu prekrila je kuće. U akciji spašavanja ugroženih mještana kao i stoke, sudjeluje na stotine pripadnika HV-a, policije, HGSS-a te Crvenog križa.

Pomaže cijela Hrvatska
Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za prikupljanje pomoći stanovnicima koji žive na područjima pogođenima poplavama u Republici Hrvatskoj.
Donacije se mogu uputiti:
uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08* (primjer internet uplate i opće uplatnice)
pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen)**
on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.
Sve on-line uplate izvršene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.
(*Prilikom uplate iz inozemstva koristite SWIFT: PBZGHR2X
**Telefonski operator: Moj telekom d.o.o., Trg Krešimira Ćosića 11, Zagreb, MB 02497913, tel. 01/3659-058)
U svezi donacija hrane (isključivo trajnih namirnica) i vode, mole se građani kontinentalne Hrvatske da svoje donacije donesu u svoja općinska ili gradska društva Hrvatskog Crvenog križa.

Pomoć se prikuplja i na našičkom području
Našičani donacije mogu donijeti i u prostorije DVD-a Našice. Pomažemo Županjskom području, a najviše im trebaju hrana i higijenske potrepštine.
Hrana i voda: flaširana voda, konzervirana hrana (povrće, voće, grah, perad, tjestenine, juhe, sok), mlijeko (u prahu, konzervirano ili u tetrapaku), visoko energetska hrana (sušeno meso i voće…), žitarice i grickalice, začini (šećer, sol, papar, instant-kava, čaj u vrećicama, kakao), slatkiši (čokoladice), stvari za bebe (hrana za bebe, pelene za jednokratnu upotrebu, vlažne maramice), hrana za starije ili osobe s posebnim potrebama (dijabetičari).

Lijekovi, sredstva za higijenu, alat: prva pomoć sa zavojima, gaze, antiseptik, tablete protiv bolova, pincete, škarice, toaletni papir, sapun za ruke, pasta za zube, sredstva za žensku higijenu (ulošci), kućanski pribor i oprema, klor (izbjeljivač), baterije i svjetiljke, svijeće i uljne svjetiljke, šibice, benzin, propan, ugljen, alat, konopci (za spašavanje, vuču, vezivanje), lopate, čekići i čavli, radne rukavice, izolir-trake. Svoje donacije možete donijeti u prostorije našičkog DVD-a 24 sata dnevno. Akciji su se pridružili i članovi DVD-a Đurđenovac. Stanovnici Đurđenovca i okolnih naselja pomoć mogu donijeti u nove prostorije DVD-a Đurđenovac sutra od 12 do 18 sati. U Feričancima, pomoć možete dostaviti u DVD Feričanci sutra od 9 do 17 sati. Kako su nam rekli u našičkom DVD-u, svu prikupljenu pomoć s našičkog područja prevest će u sabirni centar Crvenog križa u Vinkovcima.

Evakuacija dijela Slavonskog Broda

Brodski stožer za zaštitu i spašavanje donio je odluku o preventivnoj evakuaciji dijela stanovništva iz gradskog naselja Josip Rimac. Evakuirat će se ugrožene skupine građana odnosno majke s malom djecom, trudnice, te stariji i nemoćni građani. Odluka je donesena zato što je vodostaj u Slavonskom Brodu i dalje izuzetno visok. Iako je Sava u opadanju strahuje se da kako bi nasipi mogli popustiti. Građani će se smjestiti u društvene domove, škole i dvorane u prigradskim naseljima koja nisu direktno ugrožena odnosno u Podvinju i Brodskom vinogorju. Također općinama nizvodno od Slavonskog Broda odnosno Slavonskom Šamcu, Oprisavcima, Klakaru, Bebrinji i Sikirevcima preporučeno je da na svojim stožerima razmotre mogućnost evakuacije ugroženih skupina.

Info: Robert Rigo

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*