Početna / Novosti / Crna kronika / Šišljagić: Stanje je pod kontrolom!

Šišljagić: Stanje je pod kontrolom!

NAŠIČKO NOVO SELO, SUŠINE, ĐURĐENOVAC, NAŠICE – Jasenka Rešetar iz Našičkog Novog Sela u općini Đurđenovac prošle noći nije spavala od straha i brige. Pred kućni prag joj je došla voda koja se izlila iz kanala ispred kuće i prijeti njenoj obitelji, imovini, ali i živini koju uzgaja.
Već sedam godina od same gradnje županijske cesta imamo problema s vodom. Nekad su odvodni kanali bili ispod ceste u našoj ulici, a sada nam svaka jača kiša napravi velike probleme. Uzgajamo kokoši hrvatice koje smo skupo platili, bijele tovne kokoši i pure, a i u njihov prostor zalazi voda pa ih moramo evakuirati kako bi preživjele – kaže Rešetar ljuta poglavito na Općinu Đurđenovac jer nije dobro obavila svoj posao.
Voda joj se nalazi i na tri jutra obradive površine, a temelj njene kuće i cigla otpada jer više od šest godina ulazi vlaga. Ne mogu platiti popravak koji je skup pa otvoreno proziva sve odgovorne.
Prije ove kiše bila sam u Općini Đurđenovac i zamolila da mi pomognu. Ali, prave me ludom. Zvala sam načelnika i u općinu, a čak su mi i rekli da sam dosadna. Nisam dosadna već se borim za svoju obitelj i imovinu. Mislim da nisu krive Hrvatske vode u ovom slučaju već baš općina koja nije dobro odradila nacrt i projekt – zaključila je Rešetar nadajući se da će joj netko konačno pomoći.

poplave_durdjenovacko_podrucje_05_2014 (14)

Robert Brajko, Sušine

Ni Robert Brajko iz Sušina nije mirno spavao. Do svoje kuće u Bukvičkoj ulici može samo u čizmama, a bilo je pitanje trenutka kada će se voda još više narasti.
Danas ujutro oko 7 naišao je najveći val. Uzrok ove katastrofa je loša odvodnja i slabo održavanje kanala od strane Hrvatskih voda iako stalno šalju uplatnice i opomene pred tužbu. Ovaj problem traje već dvadesetak godina, iako su načelnici govorili da bi taj problem trebali riješiti, ali…obećanje ludom radovanje – ističe Brajko koji se nakon razgovora prionuo slagati vreće pijeska ispred kućnog praga.
A malo dalje u Sušinama pored mosta dežuraju vatrogasci iz Đurđenovca. Cesta prema obližnjem Teodorovcu je zatvorena, prelila ju je voda iz Bukvika pa su tamošnji stanovnici prometno odsječeni od svijeta. Ukoliko se voda ne počne povlačiti, onda smo nastradali i mogla bi doći do sela – kaže Teodorovčanin Josip kojeg ovakvi događaji u našoj državi više ne iznenađuju. I novinar portala nasice.org jedva je uz pomoć vatrogasaca uspio proći cestom  automobilom preko vode duboke pola metra. Problematično je i u Bokšić Lugu gdje se očekuje velika stihija vode, ali se još uvijek najviše strepi oko đurđenovačkih ribnjaka (Švajcerije).  Voda prijeti i đurđenovačkom groblju i nedostaje nekoliko centimetara da se prelije.
Velike količine padalina donose velike probleme i poplavljena naselja u općinama Feričanci, Podgorač i Gradu Našicama.

Članovi JVP Našice, DVD Našice, DVD Lila i DVD Motičina od prekjučer se neumorno bore protiv vodene stihije zečjim nasipima i vodenim pumpama na području Lile, Lađanske i Jelisavca. Za sav promet zatvorena je i cesta Jelisavac – Lila. Na području Podgorača kritično je u Budimcima i Bijeloj Lozi. Poplavljenih podruma i kuća ima mjestimično i na području općine Feričanci. Vatrogasne postrojbe i mještani spomenutih naselja zajednički se uz sva moguća sredstva pokušavaju obraniti od nadolazeće vode.
Prema riječima Hrvoja Topalovića, načelnika Općine Đurđenovac, cijeli dan je u obilasku terena i smatra da je najgore u Beljevini gdje je Zelena ulica pod vodom, a tamo su izlili Iskrica i Marjanac.
Ovo je velika katastrofa za našu općinu, problem su oborine, ali dugogodišnja nebriga Hrvatskih voda koje su krive za sadašnje stanje. Oni su zaduženi za kanale, Općina je tražila od njih pomoć puno puta i nešto se radilo, ali ne dovoljno. Njima je trenutno najveći interes naplatiti svoje naknade, a ne riješiti problem – rekao je Topalović naglasivši da na Švajceriji dežuraju i ribiči, očekujemo pomoć, a ukoliko treba zvat ćemo i vojsku.
Našički gradonačelnik Krešimir Žagar obišao je Martin gdje se izlio pritok Našičke rijeke, a u Jelisavcu potok Lapovac u blizini Breznice Našičke. Odgođene su sve utakmice u ligama NS Našice zbog loših vremenskih uvjeta. Goran Đanić, općinski načelnik Općine Podgorač uputio je danas priopćenje za javnost u kojem poziva stanovnike poplavom ugroženih naselja: Budimci, Bijela Loza, Poganovci, Kelešinka te rubnih dijelova naselja Podgorač – ulice Klenik i Josipa Kozarca da u slučaju prodiranja vode prema kućama nazovu broj 091 6698 013 ili 091 6698 014. Đanić je izvijestio da vatrogasci DVD-a Podgorač razvoze pitku vodu u sva ugrožena naselja tako da će svi mještani biti opskrbljeni vodom.

Danas se u popodnevnim satima sastao i Županijski stožer za zaštitu i spašavanje, a domaćin sastanka bio je našički gradonačelnik Krešimir Žagar. Stožeru je predsjedavao Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije.
Stanje je na cjelokupnom području naše županije pod kontrolom. Još uvijek postoji mogućnost ugroze nekih kuća i naselja, ali vidjet ćemo s Hrvatskim vodama kako ćemo rješavati situaciju na terenu. Proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave za područja Borovika, Hrastina i Dopsina uz rijeku Vuku – istaknuo je župan Šišljagić. Predstavnici Hrvatskih voda izvijestili su Stožer o situaciji. Prema njihovim mjerenjima, palo je više od stotinjak litara kiše po kvadratu, najviše je ugrožena Beljevina, a očekuju opadanje vode te skoro povlačenje iz polja, dvorišta i kuća.
tekst i foto: Slobodan Kadić

Poplave i na virovitičkom području

– Prema podacima DHMZ-a 93 litre po kvadratom metru palo je do 8 sati danas ujutro u Virovitici, a na Bilogori 89 litara po kvadratnom metru. To znači da je u samo jednom danu palo više oborina nego prosječno padne u cijelom svibnju. Klimatološki oborinski prosjek za svibanj iznosi 80mm. Virovitičko područje trenutno je najugroženije poplavama, a postavljeni su svi znakovi upozorenja o pojedinom poplavnom području, prokopani su kanali kako bi se spasila imovina građana u Rezovačkim Krčevinama, Milanovcu, Čemernici, kao i Moslavačkoj i Istarskoj ulici, a u Koriji voda prijeti desecima kuća.

Hrvatske vode prije tri dana poslale opomene pred tužbu?!
opomene_za_neplacanje_slivnih_voda

Za sve su krive Hrvatske vode, gotovo jednoglasno govore žitelji Općine Đurđenovac koji su pogođeni poplavom koja ugrožava njihove kuće i imovinu. Kažu da su prije nekoliko dana, a što je paradoks, poštom od Hrvatskih voda i Općine Đurđenovac opomene pred utuženje u kojima im se pojašnjava koliko trebaju platiti i na koji žiro-račun. Ne pada mi na pamet da išta platim jer ništa ne rade, a dokaz su i ove poplave. Kada budu radili, onda ću i plaćati. Sramota je plaćati poduzeću koje samo dobro na nama zarađuje – kaže naša čitateljica koja je željela ostati anonimna.

Foto galerija, autor Slobodan Kadić

Info: Slobodan Kadić

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*