Početna / Lifestyle / Zdravlje / Ukoliko niste zadovoljni liječnikom, HZZO dozvoljava izbor novog

Ukoliko niste zadovoljni liječnikom, HZZO dozvoljava izbor novog

Ako želite promijeniti liječnika, učinite to bezbolno!

Slobodan Kadić
NAŠICA – Svaka osigurana osoba HZZO-a ima pravo na slobodan izbor liječnika opće/obiteljske medicine i stomatologije, žene starije od 15 godina uz to imaju pravo na izbor ginekologa, a roditelji predškolske djece mlađe od sedam godina biraju specijalista pedijatra u svom mjestu stanovanja. Kako je naveeno na web stranicama

Ako je  kao razlog naveden poremećaj međusobnih odnosa, valjanost zahtjeva za promjenu liječnika ispitat će posebno povjerenstvo kojeg imenuje rukovoditelj mjerodavnog područnog ureda HZZO-a.
U ispostavi HZZO-a u Našicama u 2012. godini nije bio niti jedan slučaj promjene doktora zbog poremećaja međusobnih odnosa između osigurane osobe i izabranog doktora koji onemogućuju daljnje liječenje – rekao je glasnogovornik.
HZZO-a, liječnik se bira na razdoblje od najmanje godinu dana i može se promijeniti po isteku tog razdoblja. Ali, moguća je i drukčija opcija.
I prije isteka tog razdoblja nije teško promijeniti liječnika uz dobar razlog i novoizabranog liječnika. Čitateljica A. L. izrazito je nezadovoljna svojom zubaricom i želi je žurno promijeniti.
Kada me zub izrazito bolio i kada sam nazvala njenu ordinaciju, medicinska sestra koja je inače puna sebe,  rekla je da su  termini popunjeni i da nema vremena te neka dođem sutra. Rekla sam da neću moći izdržati bolove tijekom noći pa mi je sugerirala analgin. Tada sam otišla u privatnu ordinaciju i morala platiti,a zubaricu ne želim više vidjeti ni posjetiti jer me iznevjerila i kao čovjeka i kao pacijenta zaboravivši da živi od mene i mog dopunskog osiguranja. Ovo je ipak 21. stoljeće kada se drskost ne mora trpjeti – žali se čitateljica koju sada zanima procedura kako promijeniti liječnika bez dodatnih stresova i problema.
Redovno se liječnik može promijeniti nakon isteka godine dana od zadnjeg izbora, a unutar toga roka pravno na promjenu ima se samo iz razloga da se
Zdravstvena zaštitu kod izabranog liječnika može se ostvariti najkasnije deset dana od potpisivanja Izjave. Novoizabranom doktoru vaš stari će liječnik odmah, a najkasnije u roku od tri dana, predati svu zdravstvenu dokumentaciju.
promijenilo mjesto stanovanja, ako namjeravate izbivati dulje od tri mjeseca iz mjesta stanovanja, ukoliko je vaš liječnik prestao s radom, promijenio sjedište ordinacije ili prestao biti ugovorni liječnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), ako vaš izabrani doktor u skrbi ima više pacijenata od propisanog maksimuma te ako je između vas i liječnika nastao poremećaj međusobnih odnosa koji onemogućuje daljnje liječenje.
Za početak se treba  pronaći novi liječnik koji će prilikom prvog dolaska ispuniti obrazac koji se treba dostaviti u HZZO. Na njemu postoji i rubrika u kojoj pacijent svojim riječima treba napisati razloga promjene liječnika. Kada se obrazac preda u HZZO-u, dobije se potvrda s kojom se ide novoizabranom liječniku i i tu priča završava. Doznajemo da pravo na promjenu izabranog doktora unutar roka od godine dana pacijent ima i ako živi na područjima gdje je osnovna mreža zdravstvene djelatnosti nepopunjena, odnosno gdje je broj ugovornih liječnika manji od propisanog omjera prema broju stanovnika. Na području koje pokriva ispostava HZZO- a u Našicama ugovorene su ukupno 34 ordinacije primarne zdravstvene zaštite. Na tom je području u prošloj godini bilo oko 3000 promjena izabranog doktora. Taj je podatak posljedica činjenice da je tijekom 2012. godine u tri ordinacije došlo do promjene nositelja liječničkog tima. Svi su navedeni prelasci bili u nakon proteka propisanog razdoblja od godine dana, od posljednjeg provedenog postupka izbora doktora, odnosno u kojem osigurana osoba ima pravo promijeniti prethodno izabranog doktora. Glavni su razlozi odluka pacijenata da promijene liječnika nakon zakonski predviđenog roka od godine dana, te promjena prebivališta i boravišta pacijenata – doznajemo od Nenada Korkuta, glasnogovornika HZZO-a.

Info: Nasice.ORG

Nezavisni portal građana Našica Već 12. godina donosimo novosti iz grada i okolice

Jedan komentar

  1. nisam zadovoljan sadašnjim doktorom opče prakse želim ga promijeniti i dali je moguće tijekom bolovanja promijeniti hvala

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*