Početna / Lifestyle / Udruge / Osnovana Udruga veterana 5. Gardijske brigade

Osnovana Udruga veterana 5. Gardijske brigade

Jedna od najslavnijih ratnih postrojbi, Peta gardijska brigada “Sokolovi”, proteklih je godina ostala u svojevrsnom zapečku

hrvatske javnosti. Kako bi se to promijenilo, u ožujku je u Vinkovcima osnovana Udruga veterana 5. Gardijske brigade. Tada je najavljeno osnivanje podružnica u Našicama i Požegi, odnosno u svim mjestima gdje su bile bojne ove brigade. Tako je sinoć u Gradskoj vijećnici Grada Našica održana osnivačka skupština Udruge veterana 5. gardijske brigade Našice. U ime inicijativnog odbora, nazočnima se obratio Franjo Baričević, a s nekoliko riječi obratio se i predsjednik udruge iz Vinkovaca Zoran Marunček. Peta gardijska brigada ove godine slavi 20. godišnjicu osnutka. I to je bio jedan od razloga za osnivanje ove udruge – rekao je Marunček. Dodao je da tada nisu znali kakvi ih sve problemi očekuju i koliko je to zahtjevan posao.
– Naišli smo na puno prepreka, puno smo ih preskočili, na nekima smo se malo spotaknuli, ali smo i njih preskočili. Tako ćemo nastaviti i dalje, ujedinjeni međusobno ali i s ostalim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata koje nisu ukaljale ugled i dostojanstvo svega onoga za što smo se borili – poručio je predsjednik Zoran Marunček. Udruga veterana 5. gardijske brigade upisana je u Registar udruga Republike Hrvatske i članica je Zbora udruga gardijskih brigada. Marunček je najavio i kako je pred udrugom dosta posla u obilježavanju obljetnice osnutka ali i oko drugih aktivnosti. Glavna zadaća je govoriti istinu o domovinskom ratu, biti uteg vlasti da kada se donose odluke na toj razini dobro razmisle i sjete se onih koji su branili i oslobodili ovu zemlju te tako dali mogućnost stvaranja hrvatske države. Ova udruga neće progovarati mržnjom, nedemokratskim i rušilačkim načinom, nego razumom, dostojanstvom, mirnim okupljanjem, obilježavanjem bitaka iz Domovinskog rata, mimohodima, polaganjem vijenaca na spomenike, posjetom i pomoći suborcima i drugo. Istinu moramo unijeti ne samo u naše domove i u škole već i u naša srca i srca svih dobrih ljudi ove planete. Istina nikad ne smije biti zaboravljena, niti sada, niti nakon nas – poručio je na  kraju svog govora predsjednik Zoran Marunček.

Sve odluke prihvaćene su jednoglasno
U radnom dijelu osnivačke skupštine, izabrano je radno predsjedništvo, članovima su pročitani dijelovi Statuta i Poslovnika o radu skupštine, a nakon toga se prešlo i na izbor vodstva udruge. Na prijedlog inicijativnog odbora, za članove Predsjedništva bilo je predloženo 7 članova. No, s obzirom na to da našički ogranak udruge pokriva dosta veliko područje od Baranje do Virovitice, na prijedlog nazočnih članova dodana su još dva imena na popis. Tako je, nakon glasovanja, jednoglasno prihvaćeno da u Predsjedništvu budu Antun Kukuruzović, Franjo Baričević, Zvonko Borda, Pavo Tomić, Dragan Mejić, Ivan Balentić, Saša Berger, Zdenko Vinogradac i Željko Mrnjavčić. U Nadzorni odbor imenovani su Ivica Kozina kao predsjednik te članovi Darko Sokol i Vlado Šprem. Sukladno Statutu, članovi predsjedništva predsjednika biraju među sobom te je zbog toga određena 15-minutna pauza na skupštini. Bilo je to dovoljno vremena da članovi za predsjednika jednoglasno izaberu Franju Baričevića iz Brezika. Također je odlučeno da će Pavo Tomić biti dopredsjednik, a za tajnika je izabran Antun Kukuruzović.

Konstruktivni prijedlozi
U svom prvom obraćanju, predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade Našice Franjo Baričević zahvalio je prije svega na ukazanom povjerenju. Govorivši o planovima za ubuduće, naglasio je da im prije svega predstoji sređivanje tehničkih detalja oko registracije, nakon toga i definiranje prostora za rad u kojem bi tajnik bio tri sata tjedno. Do tada, svi zainteresirani za članstvo u ovoj udruzi potrebne informacije mogu pronaći na Facebooku, u grupi Udruge veterana 5. gardijske brigade. Riječi je bilo i o proslavi godišnjice osnutka, zatim o zahvalnicama, potrebi jačeg medijskog nastupa i drugo.
Robert Rigo

Info: Robert Rigo

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*