Početna / Lifestyle / Udruge / Našički planinari posjetili Kaštel Kambelovac

Našički planinari posjetili Kaštel Kambelovac

Prema zacrtanom programu u Kaštel Kambelovcu se 2. i 3. lipnja održao 3. susret planinara štovatelja sv. Bernarda.

Sudjelovala su na njemu ova Planinarska društva ili štovatelji sv. Bernarda: HPD Stanko Kempny – Zagreb, HPD „Lipa“ – Sesvete, Planinarska bratovština sv. Bernarda – Samobor, PD „Kuk“ – Novi Travnik, HPD „Sv. Šimun“ – Markuševac, PD „Klikun“ – Pleternica,  Sekcija sv. Bernarda, PD „Krndija“ –  Našice, Sekcija sv. Bernarda, PD „Ante Bedalov“ – Kaštel Kambelovac. Na tom susretu i ponuđenom programu od Našičkih planinara i članova sekcije su sudjelovali:  Katica Budić, Gordana Košturjak,  Danijela Puhanić,  Zdenka Korman,  Nikola Matasić,  Stjepan Mravlinčić i Slavko Žagar.

Putovanje je bilo organizirano sa 2 automobila preko Bosne i Hercegovine. Prvo odredište je bilo u Kaštel Sučurcu, u odmorištu našičkih vatrogasaca. U svojoj gostoljubivosti puno su pomogli, jer nakon dugog putovanja smještaj, noćenje u krevetima donosi više odmora. Želimo im ovim putem zahvaliti. Subotnje jutro je pred nas stavilo bogat planinarski program: Planinarenje započinje u 8.15 prema Gospi na Krugu, gdje nam je objašnjena povijest crkve i cijelog lokaliteta. Tu smo svi posjetili grob Ante Belanova, istaknutog domaćeg alpinista koji je nesretno stradao 1974. Nastavak planinarskog hodočašća je  prema Domu pod Koludrom, ‘Orlovu gnijezdu’ (598m) (na fotografiji), gdje zbog prekrasnog pogleda imamo zadržavanje i molitvu sv. Bernarda kod njegove kapelice. Tu je i ručak iz vlastitog ruksaka. Nastavak našeg uspona je prema Debeliću (710m), a onda spuštanje kružnom stazom prema ‘Domu pod Koludrom’, gdje se svi sudionici zadržavaju, okupljaju, te zajednički odlaze do crkvice sv. Mihovila. Tu je na otvorenom misno slavlje u kojem su svi hodočasnici.

Cijeli put iako vremenski dug nije bio zahtjevan, jer smo uživali u prirodnim ljepotama. Također i pauze su  bile tako ukomponirane da donose odmor i novu snagu za nastavak hoda. Nakon mise svi odlazimo u Kaštel Kambelovac gdje u biti započinje večernji program. To je prigodna riječ domaćina, a onda i predstavnika svakog društva. Nakon toga su nas svojim plesom i pjesmom zabavili članovi KUD-a „Ante Zaninović“. Oni su sve sudionike svojim programom uveli u večeru koju priređuju domaćini. Potom puni dojmova i izmjenjenih iskustava sa pauza u hodu odlazimo na zasluženi odmor, spavanje u veslačkom klubu. Ovaj puta su nam kreveti bili naše vreće i podmetaći. Nedjeljno jutro, 3. 6. iako u nogama imaju iza sebe skoro cijeli dan hodanja dvoje naših članova Stjepan i Danijela odlaze do doma na Patulju (oko 1 sat hoda)., a u 10. 00 sati je susret, sastanak predstavnika grupa i izmjena darova. Potom je došao možda najuzbudljiviji trenutak ovog našeg dvodnevnog sudjelovanja na ovom skupu planinara, štovatelja sv. Bernarda. Odlučivalo se o domaćinu takvog skupa za slijedeću godinu. U najužem krugu su bili: PD „Kuk“ – Novi Travnik i PD „Krndija“ – Našice, Sekcija sv. Bernarda.

Sljedeće godine u Našicama
U otvorenoj i prijateljskoj raspravi uspjeli smo domaćinstvo 4. SUSRETA PLANINARA ŠTOVATELJA SV. BERNARDA U 2013. godini donijeti u naš grad Našice. Pošto je u nedjelju odlazak na misu bio u slobodnom odabiru mi smo to učinili u 11.30 sati. Odmah smo i zahvalili za susret slijedeće godine u našem gradu, kojemu se već sada veselimo. Prema predviđenom programu u 13.00 sati imamo zajednički ručak, a onda uz pozdrave sa starim znancima, prijateljima a bilo je i novih upoznavanja krećemo kući u svoje Našice gdje stižemo oko 23.00 sata.

Donijelo nam je ovo planinarsko hodočašće puno novih iskustava. Iza nas je jedan veoma uspješan susret i zato priznanje i hvala našim domaćinima, a pred nama je da slijedeće godine to ponovimo u Našicama. Na našoj strani je sada vrijeme da u prikupljanju ideja kako to osmisliti, a sadržaja imamo, i pokušamo biti još uspješniji. 

Vođa puta, izleta, Slavko Žagar
Predsjednik Sekcije sv. Bernarda

Info: Robert Rigo

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*