Početna / Lifestyle / Kultura / Tomohiro Adachi za 20 godina Hrvatske i Japana

Tomohiro Adachi za 20 godina Hrvatske i Japana

Povodom 20. godišnjice diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana u Koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” klavirski koncert održao je japanski pijanist Tomohiro Adachi. Bio je to još jedan sadržaj u sklopu ovogodišnjeg Memorijala Dore Pejačević, a program je počeo u četvrtak u popodnevnim satima kada su gosti iz Japana, predstavnici Glazbene škole i drugih našičkih institucija posjetili Dorin grob gdje su položili cvijeće i upalili svijeće. Obilazak Našica nastavljen je posjetom Dorinom paviljonu gdje je, na otvorenom, za goste bio organiziran i ručak te razgledanjem Zavičajnog muzeja Našice. Ravnateljica Silvija Lučevnjak goste je provela kroz Muzej, a posebno zanimljivo bilo je u Dorinoj spomen sobi. Tomohiro Adachi odsvirao je dvije Dorine skladbe na njenom klaviru što je bio veliki doživljaj i za njega, ali i sve koji su se u to vrijeme zatekli u dvorcu.

Glavni događaj bio je svakako koncert u Koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole. Sve uzvanike i posjetitelje, na početku je pozdravila ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Marina Kopri. Predstavila je ukratko Tomohira Adachija te pojasnila kako je došlo do ove suradnje i koncerta u Našicama. Na programu su bila djela Dore Pejačević, Božidara Kunca i Ive Josipovića te nekih japanskih skladatelja. Kvalitetu Tomohirova muziciranja potvrdio je dugotrajan pljesak te bis kojeg je odsvirao na oduševljenje našičke publike. U sjećanje na našički koncert, ravnateljica Glazbene škole Marina Kopri Tomohiru je uručila poseban dar; vazu izrađenu u keramici, rad umjetnika u ovogodišnjem sazivu Kolonije umjetničke keramike Hinko Juhn. Na vazi su glagoljicom ispisana imena Tomohira Adachija i svih gostiju iz Japana koji su jučer bili u Našicama. Među uzvanicima bili su pročelnik za prosvjetu, kulturu sport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije Andrej Bičaki potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Hrvoje Šimić.

Program je završio koncertom Tamburaškog orkestra u hotelu Park pod nazivom Sakura – trešnjin cvijet. Goste je pozdravila ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak. Koncert je nosio naziv Sakura – trešnjin cvijet. Sakura je u Japanu blagdan prirode koji na poseban način slavi trešnjin cvijet. Posebna povezanost japanaca i prirode je nešto doista iznimno, ali i tu možemo potražiti poveznicu prema nama, prema Hrvatskoj i Dori Pejačević – rekla je Silvija Lučevnjak. Dora je iza sebe ostavila sjajan ciklus ‘Život cvijeća’, i sama je doživljavala prirodu i cvijeće i zanimljivo je da je zadnji cvijet iz tog ciklusa krizantema – cvijet japanske carske kuće. Tamburaški orkestar je gostima iz japana pripremio malo iznenađenje odsviravši skladbu Sakura, a na programu su bile i druge pjesme iz poznatog repertoara našičkih zlatnih tamburaša; od klasike i rocka do slavonske tradicionalne glazbe. U programu su nastupili i solisti te članovi zbora Ad Libitum.
Robert Rigo

Info: Robert Rigo

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

Connect with Facebook

*